dziecko24.pl - porady pediatryczne online

Logowanie: Rejestracja

Jesteś tutaj: Strona główna > Artykuły

Partnerzy Strategiczni

  • Polfa Warszawa
  • SymbioticPlus
  • Enteromax
Konkursy

Galeria zdjęć konkursowych

Dorcia87

» Zobacz inne zdjęcia

Kategoria: Odżywianie dziecka

Czerwone mięso w diecie dziecka

Czerwone mięso w diecie dziecka
Czerwone mięso nie cieszy się dobrą opinią. Liczba jego przeciwników rośnie jeszcze bardziej, kiedy pojawia się w diecie dziecka. Oczywiście, żadna skrajność nie jest dobra – czerwone mięso jest jak najbardziej potrzebne w diecie malucha, trzeba tylko wiedzieć jak, ile i od kiedy je podawać.

„CZERWONE” CZYLI JAKIE?

Najczęściej określenie „czerwone mięso” kojarzy nam się z wieprzowiną – jemy jej najwięcej, jest też najbardziej dostępna. Tymczasem pojęcie to oznacza aż cztery rodzaje mięsa: baraninę, cielęcinę, wołowinę oraz wieprzowinę właśnie. Czy warto je podawać dziecku? Jak najbardziej. Jedzenie czerwonego mięsa przynosi bowiem wiele korzyści:
  • Organizm otrzymuje niezwykle wartościowe mikroelementy oraz białka (najbogatszym ich źródłem jest mięso wołowe i baranie)
  • Wraz z każdym kawałkiem mięsa, dostarczamy ciału odpowiednie ilości witaminy B1 (najwięcej ma jej wieprzowina), A i D – warto też podkreślić, że suplementy tych witamin nie są w pełni przyswajalne przez organizm
  • Przy zdrowym wychowie zwierząt, mięso to jest bardzo bogate w kwasy omega 3
  • Odpowiednie ilości żelaza hemowego, koniecznego przy wytwarzaniu czerwonych krwinek – to także otrzymuje nasz organizm, gdy zjadamy czerwone mięso

KONTROWERSJE I OBAWY – SKĄD SIĘ BIORĄ?

Mimo oczywistych korzyści płynących z jedzenia czerwonego mięsa, wielu rodziców ufa obiegowej, złej opinii na jego temat i zwleka z podaniem go dziecku. Jak jednak podkreślają specjaliści, o nieprawidłowym wpływie takiego posiłku na zdrowie (choroby serca, układu krwionośnego, otyłość) świadczy nie tyle sam fakt jego podawania, co jego sposób. Jeśli stosujemy się do prozdrowotnych rad dietetyków oraz pediatrów, czerwone mięso w diecie nie tylko dziecka, ale też naszej, przyniesie tylko korzyści. Jakie to rady?
  • Gdy decydujemy się na podanie dziecku mięsa wołowego, wieprzowego lub innego z „czerwonej grupy”, wybierajmy jego najprostszą postać, a nie przetwory. Kiełbasa, szynka (zwłaszcza w kształcie misia – oczywiście przerabiana) czy jakakolwiek inna forma nie spełni swojej funkcji żywieniowej tak, jak kawałek mięsa, który sami przyrządzimy.
  • Wieprzowina jest bardzo bogata w tłuszcze – to prawda, dlatego warto je… ograniczać. Przed przygotowaniem należy usunąć tyle tłuszczu, ile jest to możliwe, nie należy go też stosować do przygotowania ciężkiego sosu.
  • Inny wpływ na dziecięcy organizm ma mięso smażone, a inny duszone czy pieczone. Ta pierwsza metoda przygotowywania posiłków jest ostatnią z polecanych. Choć dziecko może oczywiście czasem zjeść coś „cięższego” w jego codziennej diecie powinny znaleźć się lekkie posiłki – czyli duszone, gotowane lub pieczone.
  • Najzdrowszy sposób przygotowania mięsa nie będzie dla nas korzystny, jeśli złe jest samo… mięso. Dlatego warto je kupować w sprawdzonych miejscach. Targowiska, bazary, mięso od gospodarza – lepiej z tego zrezygnować, jeśli właściciel czy sprzedawca nie może nam zapewnić, że jego żywność podlega odpowiednim kontrolom.
  • Nie podaje się dziecku podrobów ani surowego mięsa (np. tatara).
  • Czerwone mięso powinno być podawane na zmianę z innymi, trzeba też pamiętać o rybach – tylko taki sposób odżywiania malucha zapewni mu zdrowy rozwój.

Mięso powinno pojawić się już w diecie niemowlęcia (odpowiednio według schematów żywienia dziecka w poszczególnych miesiącach). Z początku wystarczające jest 10g/dzień, z miesiąca na miesiąc warto tę ilość nieznacznie zwiększać.


Autor: Redakcja dziecko24.pl


Zobacz podobne materiały:

Mleko modyfikowane źle dobrane

Niezależnie od powodów, dla których nie chcesz lub nie możesz karmić swojego dziecka naturalnie, musisz wybrać dla niego odpowiednią mieszankę – czyli mleko modyfikowane. W teorii „sztuczne” karmienie dziecka powinno zostać...

zobacz »

Przyprawy w diecie dziecka

W wielu poradnikach dotyczących prawidłowego żywienia dzieci znajduje się ostrzeżenie, by nie dodawać soli do dań dla milusińskich. Teoretycznie – wiemy to wszyscy, w praktyce wiele mam dodaje „choć malutką szczyptę” tej przyprawy...

zobacz »

Moje starsze dziecko chce skrzywdzić noworodka!

Kiedy po wielu miesiącach oczekiwania i trudach porodu w końcu w waszym domu pojawia się nowy członek rodziny, wydaje się, że najgorsze za wami – teraz pozostaje tylko cieszyć się rodzinnym szczęściem. Tymczasem okazuje się, że nie...

zobacz »

Jak zdrowo odżywiać się w czasie ciąży cz.I

„W ciąży powinno się jeść za dwoje!” – takie podejście do diety ciężarnej odchodzi już na szczęście do przeszłości. Przyszłe mamy coraz częściej odsuwają talerz z proponowaną dokładką, słusznie twierdząc, że w tym...

zobacz »

Zobacz podobne pytania:

Witam. Czy przy anginie występuje także kaszel? Pozdrawiam.

zobacz »

Dzień dobry. Piszę z zapytaniem, ile 2-letnie dziecko powinno pić mleka? Synek pije rano szklankę, wieczorkiem kakao też szklankę, zdarza się, że po południu woła mleczko, czy to nie za dużo? Proszę o radę. Dziękuję.

zobacz »

Tagi: