dziecko24.pl - porady pediatryczne online

Logowanie: Rejestracja

Jesteś tutaj: Strona główna > Artykuły

Partnerzy Strategiczni

  • Polfa Warszawa
Konkursy

Galeria zdjęć konkursowych

alozja

» Zobacz inne zdjęcia

Kategoria: Odżywianie dziecka

Gluten w karmieniu niemowląt - nowy schemat żywienia

Gluten w karmieniu niemowląt - nowy schemat żywienia
Jeszcze do niedawna maluszek mógł się nią zajadać dopiero w 10. miesiącu życia, teraz lekarze zalecają wprowadzenie jej do jadłospisu niemowlęcia od razu, gdy zaczyna się rozszerzać jego dietę. Mowa oczywiście o kaszy mannie.

Skąd to zamieszanie?

Od dawna było wiadomo, że zawarty w kaszy mannie gluten powoduje u dzieci celiakię, czyli alergię pokarmową, przez którą w przewodzie pokarmowym obumierają kosmki jelitowe, odpowiedzialne za wchłanianie się składników odżywczych z pokarmu do organizmu. Maluszki dotknięte celiakią nie przybierały na wadze, dużo wolniej rosły, miały częste biegunki. Stan taki mógł doprowadzić nawet do ciężkiej anemii. Dlatego gluten został uznany za składnik zakazany dla niemowląt aż do 10 miesiąca. A jeśli smyk miał skłonność do alergii, nie mógł jeść produktów glutenowych, a więc między innymi kaszy manny, ale też makaronu i chleba, aż do drugiego roku życia.

Okazało się jednak, że ta zapobiegliwość nie przyczyniała się do wyeliminowania przypadków zachorowań na celiakię. Po prostu alergia pokarmowa pozostawała utajona przez okres niemowlęcy. Można ją było zdiagnozować dopiero wówczas, gdy dwulatek zaczynał jeść produkty z glutenem. Wtedy też wprowadzała większe zamieszanie w życie malca, który zdążył już zasmakować w różnych glutenowych potrawach. Rodzice, zamiast od początku rozszerzania diety przyzwyczajać malucha do smaku potraw bez glutenu, musieli nagle zmieniać jadłospis dziecka, tłumacząc mu przy tym, dlaczego nie może zjeść ulubionego obiadku. A ponieważ gluten kryje się nie tylko w produktach mącznych, ale jest także dodawany do niektórych serków, jogurtów, a nawet wędlin – rodzice praktycznie z dnia na dzień musieli uczyć się zupełnie nowego sposobu karmienia malca.

Unikanie glutenu w okresie niemowlęcym wcale więc nie uchroniło dzieci przed zachorowaniem na celiakię – opóźniało tylko moment wykrycia choroby, co z kolei wprowadzało w rodzinne życie wiele zamieszania.


« Poprzednia 1 | 2 Następna »

Zobacz podobne materiały:

Moje dziecko je za dużo, cz. I

Dbanie o zdrowie dziecka to nie tylko regularne szczepienia, odpowiedni ubiór zależny od pory roku oraz pielęgnacja skóry. Zdrowe dziecko to też takie, które ma odpowiednią wagę. Niestety, już wielu rodziców boryka się z problemem...

zobacz »

Moje dziecko je za dużo, cz. II

Każdy z nas zna jakiegoś małego niejadka. Babcie próbują namówić malucha do dokończenia posiłku, biegając za szkrabem z pełną łyżeczką, a z telewizji dochodzą do nas głośne reklamy środka na pobudzenie apetytu dzieci. Mimo aury...

zobacz »

Przedwczesne dojrzewanie płciowe

Zwykle zaskakuje nas, jak szybko rosną nasze dzieci – smyk, który jeszcze przed chwilą był słodkim niemowlakiem, dumnie paraduje już z plecakiem szkolnym. Są jednak sytuacje, kiedy czujemy, że nasza pociecha rozwija się bardzo szybko i...

zobacz »

Hemofilia u dziecka

Choć wiemy, że hemofilia jest groźną chorobą, często nie zdajemy sobie sprawy, na czym dokładnie ona polega. Niewiedza ta skutkuje wieloma stereotypami – na przykład tym, że dziecko chore na hemofilię praktycznie nie wychodzi z domu, a...

zobacz »

Zobacz podobne pytania:

Witam. Czy przy anginie występuje także kaszel? Pozdrawiam.

zobacz »

Dzień dobry. Piszę z zapytaniem, ile 2-letnie dziecko powinno pić mleka? Synek pije rano szklankę, wieczorkiem kakao też szklankę, zdarza się, że po południu woła mleczko, czy to nie za dużo? Proszę o radę. Dziękuję.

zobacz »

Tagi: