dziecko24.pl - porady pediatryczne online

Logowanie: Rejestracja

Jesteś tutaj: Strona główna > Artykuły

Partnerzy Strategiczni

  • Polfa Warszawa
  • SymbioticPlus
  • Enteromax
Konkursy

Galeria zdjęć konkursowych

anula198717

» Zobacz inne zdjęcia

Kategoria: Odżywianie dziecka

Gluten w karmieniu niemowląt - nowy schemat żywienia

Gluten w karmieniu niemowląt - nowy schemat żywienia
Jeszcze do niedawna maluszek mógł się nią zajadać dopiero w 10. miesiącu życia, teraz lekarze zalecają wprowadzenie jej do jadłospisu niemowlęcia od razu, gdy zaczyna się rozszerzać jego dietę. Mowa oczywiście o kaszy mannie.

Skąd to zamieszanie?

Od dawna było wiadomo, że zawarty w kaszy mannie gluten powoduje u dzieci celiakię, czyli alergię pokarmową, przez którą w przewodzie pokarmowym obumierają kosmki jelitowe, odpowiedzialne za wchłanianie się składników odżywczych z pokarmu do organizmu. Maluszki dotknięte celiakią nie przybierały na wadze, dużo wolniej rosły, miały częste biegunki. Stan taki mógł doprowadzić nawet do ciężkiej anemii. Dlatego gluten został uznany za składnik zakazany dla niemowląt aż do 10 miesiąca. A jeśli smyk miał skłonność do alergii, nie mógł jeść produktów glutenowych, a więc między innymi kaszy manny, ale też makaronu i chleba, aż do drugiego roku życia.

Okazało się jednak, że ta zapobiegliwość nie przyczyniała się do wyeliminowania przypadków zachorowań na celiakię. Po prostu alergia pokarmowa pozostawała utajona przez okres niemowlęcy. Można ją było zdiagnozować dopiero wówczas, gdy dwulatek zaczynał jeść produkty z glutenem. Wtedy też wprowadzała większe zamieszanie w życie malca, który zdążył już zasmakować w różnych glutenowych potrawach. Rodzice, zamiast od początku rozszerzania diety przyzwyczajać malucha do smaku potraw bez glutenu, musieli nagle zmieniać jadłospis dziecka, tłumacząc mu przy tym, dlaczego nie może zjeść ulubionego obiadku. A ponieważ gluten kryje się nie tylko w produktach mącznych, ale jest także dodawany do niektórych serków, jogurtów, a nawet wędlin – rodzice praktycznie z dnia na dzień musieli uczyć się zupełnie nowego sposobu karmienia malca.

Unikanie glutenu w okresie niemowlęcym wcale więc nie uchroniło dzieci przed zachorowaniem na celiakię – opóźniało tylko moment wykrycia choroby, co z kolei wprowadzało w rodzinne życie wiele zamieszania.


« Poprzednia 1 | 2 Następna »

Zobacz podobne materiały:

Kontrowersje: karmienie piersią kilkulatka

Są tematy, które wywołują u rodziców silne emocje – głównie z powodu skrajnych opinii dotyczących poruszanej sprawy. Do takich wątków z pewnością należy karmienie piersią… kilkuletnich dzieci. Zanim wyrobimy sobie opinię na ten...

zobacz »

KUCHNIA "ŻŁOBKOWA" – kontrowersyjny temat

W 2011 roku katowicki sanepid podał alarmujące dane na temat posiłków, jakie podawane są dzieciom w żłobkach i przedszkolach. Wiadomości te były szokujące – po kontroli ponad 500 placówek tego typu nieprawidłowości stwierdzono w…...

zobacz »

Jak zdrowo odżywiać się w czasie ciąży cz.I

„W ciąży powinno się jeść za dwoje!” – takie podejście do diety ciężarnej odchodzi już na szczęście do przeszłości. Przyszłe mamy coraz częściej odsuwają talerz z proponowaną dokładką, słusznie twierdząc, że w tym...

zobacz »

Poród kleszczowy

Każda z przyszłych mam pragnie, by jej poród odbył się wręcz książkowo. I bynajmniej nie chodzi o książki z cyklu: „Komplikacje porodowe”. Niemniej, czasem pomoc naturze jest konieczna – wtedy właśnie lekarze decydują o użyciu...

zobacz »

Zobacz podobne pytania:

Witam. Czy przy anginie występuje także kaszel? Pozdrawiam.

zobacz »

Dzień dobry. Piszę z zapytaniem, ile 2-letnie dziecko powinno pić mleka? Synek pije rano szklankę, wieczorkiem kakao też szklankę, zdarza się, że po południu woła mleczko, czy to nie za dużo? Proszę o radę. Dziękuję.

zobacz »

Tagi: