dziecko24.pl - porady pediatryczne online

Logowanie: Rejestracja

Jesteś tutaj: Strona główna > Artykuły

Partnerzy Strategiczni

  • Polfa Warszawa
  • SymbioticPlus
  • Enteromax
Konkursy

Galeria zdjęć konkursowych

malgokar

» Zobacz inne zdjęcia

Kategoria: Odżywianie dziecka

Gluten w karmieniu niemowląt - nowy schemat żywienia

Gluten w karmieniu niemowląt - nowy schemat żywienia
Jeszcze do niedawna maluszek mógł się nią zajadać dopiero w 10. miesiącu życia, teraz lekarze zalecają wprowadzenie jej do jadłospisu niemowlęcia od razu, gdy zaczyna się rozszerzać jego dietę. Mowa oczywiście o kaszy mannie.

Skąd to zamieszanie?

Od dawna było wiadomo, że zawarty w kaszy mannie gluten powoduje u dzieci celiakię, czyli alergię pokarmową, przez którą w przewodzie pokarmowym obumierają kosmki jelitowe, odpowiedzialne za wchłanianie się składników odżywczych z pokarmu do organizmu. Maluszki dotknięte celiakią nie przybierały na wadze, dużo wolniej rosły, miały częste biegunki. Stan taki mógł doprowadzić nawet do ciężkiej anemii. Dlatego gluten został uznany za składnik zakazany dla niemowląt aż do 10 miesiąca. A jeśli smyk miał skłonność do alergii, nie mógł jeść produktów glutenowych, a więc między innymi kaszy manny, ale też makaronu i chleba, aż do drugiego roku życia.

Okazało się jednak, że ta zapobiegliwość nie przyczyniała się do wyeliminowania przypadków zachorowań na celiakię. Po prostu alergia pokarmowa pozostawała utajona przez okres niemowlęcy. Można ją było zdiagnozować dopiero wówczas, gdy dwulatek zaczynał jeść produkty z glutenem. Wtedy też wprowadzała większe zamieszanie w życie malca, który zdążył już zasmakować w różnych glutenowych potrawach. Rodzice, zamiast od początku rozszerzania diety przyzwyczajać malucha do smaku potraw bez glutenu, musieli nagle zmieniać jadłospis dziecka, tłumacząc mu przy tym, dlaczego nie może zjeść ulubionego obiadku. A ponieważ gluten kryje się nie tylko w produktach mącznych, ale jest także dodawany do niektórych serków, jogurtów, a nawet wędlin – rodzice praktycznie z dnia na dzień musieli uczyć się zupełnie nowego sposobu karmienia malca.

Unikanie glutenu w okresie niemowlęcym wcale więc nie uchroniło dzieci przed zachorowaniem na celiakię – opóźniało tylko moment wykrycia choroby, co z kolei wprowadzało w rodzinne życie wiele zamieszania.


« Poprzednia 1 | 2 Następna »

Zobacz podobne materiały:

KUCHNIA "ŻŁOBKOWA" – kontrowersyjny temat

W 2011 roku katowicki sanepid podał alarmujące dane na temat posiłków, jakie podawane są dzieciom w żłobkach i przedszkolach. Wiadomości te były szokujące – po kontroli ponad 500 placówek tego typu nieprawidłowości stwierdzono w…...

zobacz »

Czerwone mięso w diecie dziecka

Czerwone mięso nie cieszy się dobrą opinią. Liczba jego przeciwników rośnie jeszcze bardziej, kiedy pojawia się w diecie dziecka. Oczywiście, żadna skrajność nie jest dobra – czerwone mięso jest jak najbardziej potrzebne w diecie...

zobacz »

"Mamo, czy mogę spać u Julki?"

Nocowanie u kolegów i koleżanek – wszyscy doskonale znamy to z dzieciństwa. Kiedy jednak dziś słyszymy to pytanie, czujemy wiele obaw. Czy to nie za szybko? Czy dziecko nie obudzi się w środku nocy i nie będzie trzeba po nie jechać? I...

zobacz »

Wybieramy prezent dla dziecka cz.II

W pierwszej części artykułu pisaliśmy o ciekawych i sprawdzonych pomysłach na prezent dla rocznego brzdąca. Gdy jednak planujemy zakup upominku dla starszego smyka, sprawa wydaje się trudniejsza – w końcu dziecko w tym wieku to już...

zobacz »

Zobacz podobne pytania:

Witam. Czy przy anginie występuje także kaszel? Pozdrawiam.

zobacz »

Dzień dobry. Piszę z zapytaniem, ile 2-letnie dziecko powinno pić mleka? Synek pije rano szklankę, wieczorkiem kakao też szklankę, zdarza się, że po południu woła mleczko, czy to nie za dużo? Proszę o radę. Dziękuję.

zobacz »

Tagi: