dziecko24.pl - porady pediatryczne online

Logowanie: Rejestracja

Jesteś tutaj: Strona główna > Artykuły

Partnerzy Strategiczni

  • Polfa Warszawa
  • SymbioticPlus
  • Enteromax
Konkursy

Galeria zdjęć konkursowych

dorka1983

» Zobacz inne zdjęcia

Kategoria: Odżywianie dziecka

Gluten w karmieniu niemowląt - nowy schemat żywienia

Gluten w karmieniu niemowląt - nowy schemat żywienia
Jeszcze do niedawna maluszek mógł się nią zajadać dopiero w 10. miesiącu życia, teraz lekarze zalecają wprowadzenie jej do jadłospisu niemowlęcia od razu, gdy zaczyna się rozszerzać jego dietę. Mowa oczywiście o kaszy mannie.

Skąd to zamieszanie?

Od dawna było wiadomo, że zawarty w kaszy mannie gluten powoduje u dzieci celiakię, czyli alergię pokarmową, przez którą w przewodzie pokarmowym obumierają kosmki jelitowe, odpowiedzialne za wchłanianie się składników odżywczych z pokarmu do organizmu. Maluszki dotknięte celiakią nie przybierały na wadze, dużo wolniej rosły, miały częste biegunki. Stan taki mógł doprowadzić nawet do ciężkiej anemii. Dlatego gluten został uznany za składnik zakazany dla niemowląt aż do 10 miesiąca. A jeśli smyk miał skłonność do alergii, nie mógł jeść produktów glutenowych, a więc między innymi kaszy manny, ale też makaronu i chleba, aż do drugiego roku życia.

Okazało się jednak, że ta zapobiegliwość nie przyczyniała się do wyeliminowania przypadków zachorowań na celiakię. Po prostu alergia pokarmowa pozostawała utajona przez okres niemowlęcy. Można ją było zdiagnozować dopiero wówczas, gdy dwulatek zaczynał jeść produkty z glutenem. Wtedy też wprowadzała większe zamieszanie w życie malca, który zdążył już zasmakować w różnych glutenowych potrawach. Rodzice, zamiast od początku rozszerzania diety przyzwyczajać malucha do smaku potraw bez glutenu, musieli nagle zmieniać jadłospis dziecka, tłumacząc mu przy tym, dlaczego nie może zjeść ulubionego obiadku. A ponieważ gluten kryje się nie tylko w produktach mącznych, ale jest także dodawany do niektórych serków, jogurtów, a nawet wędlin – rodzice praktycznie z dnia na dzień musieli uczyć się zupełnie nowego sposobu karmienia malca.

Unikanie glutenu w okresie niemowlęcym wcale więc nie uchroniło dzieci przed zachorowaniem na celiakię – opóźniało tylko moment wykrycia choroby, co z kolei wprowadzało w rodzinne życie wiele zamieszania.


« Poprzednia 1 | 2 Następna »

Zobacz podobne materiały:

Kubek niekapek cz. II

W poprzedniej części artykułu odpowiedzieliśmy na pytanie, kiedy wprowadzić kupek niekapek oraz jaki produkt wybrać. Tym razem wyjaśniamy, które ze specjalnych dodatków są rzeczywiście przydatne oraz kiedy rozpocząć naukę picia ze...

zobacz »

Schemat żywienia niemowląt - karmienie butelką

W poprzednim artykule przedstawiliśmy schemat żywienia niemowląt karmionych naturalnie. Tym razem zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi informacjami na temat rozszerzania diety dzieci, które otrzymują mleko modyfikowane.

zobacz »

Bilans zdrowia dwulatka

Drugie urodziny twojego dziecka nadchodzą wielkimi krokami? Czeka was zatem nie tylko uroczystość urodzinowa, ale także wizyta u pediatry. Bilans dwulatka, który zostanie przeprowadzony na spotkaniu z lekarzem, to bardzo ważna ocena jego...

zobacz »

Moje starsze dziecko chce skrzywdzić noworodka!

Kiedy po wielu miesiącach oczekiwania i trudach porodu w końcu w waszym domu pojawia się nowy członek rodziny, wydaje się, że najgorsze za wami – teraz pozostaje tylko cieszyć się rodzinnym szczęściem. Tymczasem okazuje się, że nie...

zobacz »

Zobacz podobne pytania:

Witam. Czy przy anginie występuje także kaszel? Pozdrawiam.

zobacz »

Dzień dobry. Piszę z zapytaniem, ile 2-letnie dziecko powinno pić mleka? Synek pije rano szklankę, wieczorkiem kakao też szklankę, zdarza się, że po południu woła mleczko, czy to nie za dużo? Proszę o radę. Dziękuję.

zobacz »

Tagi: