dziecko24.pl - porady pediatryczne online

Logowanie: Rejestracja

Jesteś tutaj: Strona główna > Porady

Partnerzy Strategiczni

  • Polfa Warszawa
Konkursy

Galeria zdjęć konkursowych

ewelka15913

» Zobacz inne zdjęcia

W oparciu o podane kryteria znaleźliśmy odpowiedzi prezentowanych poniżej:

« Powrót

  • mitofri

    13 listopad 2014

    Witam, córkę (3latka) od 1,5 miesiąca męczy kaszel, ale tylko w ciągu dnia. Noce przesypia bez budzenia. Najbardziej nasilony jest rano i przed południem. Byłam z nią u pediatry kilka razy, ale osłuchowo jest w porządku, zalecił inhalacje Mucosolvanem i flavamed. Niestety to nie pomogło. Poprawy żadnej. Domowe sposoby, np. lipa też nie podziałała. Po odwiedzeniu innego lekarza córka dostała leki p/pasożytnicze (vermox). Po tygodniu od podania leków pojawił się katar, rano zielonkawy. I tak trwa po dziś dzień kaszel + katar. na własną rękę zrobiłam jej badania mofrologii z rozmazem + CRP + OB. Wyniki które odbiegają od normy dla wieku to: Limfocyty 37,1% (norma: 40-60%), limfocyty w tys/ul 3,23 (norma 4-13,5), monocyty tys/ul 0,93 (norma 0-0.8), MCV 91,8 fl (norma 73-89). OB wyszło 20 (norma do 15) a CRP mg/l 0,0 (norma 0,1-4,1). To są jedyne odchylenia. Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników i o jakąś sugestię jakie badania należałoby jeszcze wykonać aby ustalić przyczynę tego kaszlu i kataru. Dodam tylko, że córka czuje się dobrze, nie ma gorączki ani stanów podgorączkowych, apetyt też dobry. Proszę o poradę. Pozdrawiam.

  • Odpowiedź naszego lekarza:

    Wg norm dla wieku/ 3 lata/ ilość limfocytów i monocytów w normie. Niewielkie podwyższenie MCV bez znajomości innych wyników morfologii trudne do oceny. Podwyższone ob świadczy po procesie zapalnym - m.in. próchnica zębów, zmiany w nosogardle, ale rozpoznanie wymaga dokładnego wywiadu i badania dziecka. Zalecałabym konsultację pulmonologa dziecięcego i może laryngologa dziecięcego. Proszę obserwować w jakich sytuacjach pojawia się kaszel- po wysiłku, po posiłku, jak zachowuje się dziecko na świeżym powietrzu- może przyczyną jest przegrzane i wysuszone powietrze w mieszkaniu. Pozdrawiam.

    Lekarz Dziecko24.pl

    Przypominamy, ze podana przez nas odpowiedź jest jedynie sugestią. Nie zastąpi ona wizyty u lekarza.

Zobacz podobne pytania:

Witam, moje dziecko ma 2,7 lata, strasznie kaszle w nocy a nie ma kataru. Tak kaszle że jej płuca nie wyskoczą.Jest to kaszel suchy. Kiedyś kaszlała z kataru z wydzieliny. W dzień podaję flegaminę a na noc podaję dexa pico. Niestety...

zobacz »

Witam mój syn 16 miesięczny wczoraj wieczorem i w nocy miał gorączke do 38,5 teraz ma 37, 37,5 śniadanie zjadł normalnie jest żywy nie ma kataru ani kaszlu tylko gorączka stan podgoraczkowy temperatury mu nie zbijałam nasza pani doktor...

zobacz »

Zobacz podobne materiały:

Jak zdrowo odżywiać się w czasie ciąży cz.II

W pierwszej części naszego artykułu pisaliśmy na temat składników niezbędnych w diecie przyszłej mamy. Oczywiście nie każda z ciężarnych musi posiadać wiedzę na temat zawartości poszczególnych składników w pożywieniu. Dlatego...

zobacz »

Ruchy dziecka - pytania Mam

Poczucie pierwszych ruchów dziecka jest jednym z najwspanialszych doznań w życiu każdej kobiety. Z drugiej strony, często przeróżne aspekty związane z wierceniem się małego człowieka mogą bardzo niepokoić. Co najczęściej martwi...

zobacz »

Tagi: